به دخت

 




بعضی روایات بیانگر عدم جواز

بعضی روایات بیانگر عدم جواز گفتار زن و مردانروایاتی که زن و مرد نامحرم را از ارتباط گفتاری نهی یا از آن بازداشته، دو گونه است: برخی از آنها مردان را از هم کلام شدن با زنان بر حذر داشته، و برخی زنان را از سخن گفتن با مردان نهی کرده است.بر حذر داشتن از گفت و گو با زنان در حدیثی آمده است: رسول خدا(صل الله علیه وآله) مردم را از گفت و گو با زنان نامحرم نهی کرد. از امام علی(علیه السلام) روایت شده است: «سخن گفتن با زنان، انسان را به سختی می کشاند و دل را منحرف می سازد».

 

در روایت دیگر از آن حضرت آمده است: «بر هر انسانی لازم است از سه چیز دوری کند: نزدیک شدن به اشرار، هم سخن شدن با زنان و هم نشینی با اهل بدعت».

نهی از سلام کردن به زنان

از امام صادق(علیه السلام) نیز نقل شده است که فرمود: «به زن سلام نکن» و از حضرت علی(علیه السلام) روایت شده است که فرمود: « در سلام کردن به زنان پیش دستی نکنید». ویژگی این دو دسته روایت این است که مخاطب آن مردان هستند و از آنان خواسته شده از سلام کردن به زنان بپرهیزند.

اما روایات دسته دوم با روایاتی که می گوید رسول خدا(صل الله علیه وآله) و حضرت علی(علیه السلام) به زنان سلام می کردند، در تعارض است. شاید فلسفه این دستور پیشگیرانه در خصوص سلام کردن به نامحرم نیز این باشد که سلام کردن در مقام ادبی، دینی و اسلامی برای ایجاد مهر و محبت بین مردم است. هدف از سلام کردن ایجاد ارتباط با طرف مقابل است.

سلام پیام سلامت و امنیت به طرف مقابل می دهد و موجب ارتباط عاطفی و تمایل و دوستی می شود. این امر گرچه میان افراد هم جنس پسندیده است و موجب اتحاد و یک دلی می شود، در میان جنس مخالف که حریم گرفتن از آن لازم است به ویژه اگر در شرایط خاص و با لحن و حالت ویژه ای ادا شود که غالباً همراه با تواضع است آثار ناخوشایندی خواهد داشت. <br>

به طور کلی اصل ارتباط گفتاری زن و مرد در صورتی که لذت در کار نباشد و مفسده ای بر آن مترتب نشود، ممنوع نخواهد بود.

البته توجه به این نکته لازم است که گرچه روایات فراوانی که به تعبیرات گوناگون گفت و گو با زن و ارتباط گفتاری با آنان را مذمت کرده، بر ممنوع بودن ارتباط گفتاری زن و مرد نامحرم دلالت ندارد بلکه به افراد هشدار می دهد که وارد محدوده خطر نشوند از این رو لازم است زن و مرد احتیاط را از دست ندهند و در ارتباط گفتاری به کمترین حد ممکن بسنده کنند.

حضور زن در عرصه های اجتماعی – اقتصادی از نگاه آیات و روایات، احمد طاهری نیا، موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)

 




ارسال نظر
:نام
: اي ميل
: سایت
: نظر شما
: کد امنیتی
 



نام شما : ایمیل دوست شما :