به دخت

 




جهالت

اولین زمینه و عامل لجاجت، نادانی است. فرد لجوج از روی ناآگاهی دربارۀ زشتی این صفت و آثار و پیامدهایی که به دنبال می‌آورد، تنها راه مواجهه با رفتار نادرست همسر را لجبازی با او تشخیص می‌دهد و می‌کوشد از این راه آتش خشم خود را فرو بنشاند، حال آن که اگر می‌دانست این حالت، شرایط را از آنچه هست به مراتب بدتر می‌کند و مشکلات بیشتری به دنبال می‌آورد، از لجاجت دست برمی‌داشت و کلید حلّ مشکل را در جایی دیگر جست‌وجو می‌کرد. رسول اعظم (صلی الله علیه و آله) درباره لجاجت فرموده‌اند:

«ایاک و اللجاجۀ فان اولها جهل و آخرها ندامۀٌ؛ از لجاجت بپرهیز که آغاز آن نادانی و سرانجامش پشیمانی است.»
جهل باعث می‌شود فرد به تعصب رو آورد و متعصّبانه در برابر حقیقت روشن بایستد. قرآن کریم علت انعطاف‌ناپذیری مشرکان عرب در برابر دعوت پیامبر (صلی الله علیه و آله) را تعصّب و تقلید کورکورانه از نیاکان برمی‌شمارد و می‌فرماید:
«وَ إِذَا قِيلَ لَهُمُ اتَّبِعُوا مَا أَنْزَلَ اللّهُ قَالُوا بَلْ نَتَّبِعُ مَا أَلْفَيْنَا عَلَيْهِ آبَاءَنَا أَوَ لَوْ كَانَ آبَاؤُهُمْ لاَ يَعْقِلُونَ شَيْئاً وَ لاَ يَهْتَدُونَ؛ و چون به آنان گفته شود: از آنچه خدا نازل کرده است، پیروی کنید، می‌گویند: نه، بلکه ما از چیزی که پدران خود را بر آن یافته‌ایم، پیروی می‌کنیم. آیا هرچند پدرانشان چیزی درک نمی‌کرده و به راه صواب نمی‌رفته‌اند، باز هم درخور پیروی هستند؟»
در محیط خانواده نیز گاه یکی از همسران و یا هر دو در اثر ناآگاهی، سخن نادرست پدر، مادر و یا دوستان خود را ملاک قرار می‌دهند و در برابر بیان متین و متقن همسر ایستادگی می‌کنند و به این ترتیب، زمینه را برای مشاجرات بعدی فراهم می‌کنند.




ارسال نظر
:نام
: اي ميل
: سایت
: نظر شما
: کد امنیتی
 



نام شما : ایمیل دوست شما :