به دخت

 




چگونگی جمع میان وظایف خانوادگی و تکالیف اجتماعی

مولای متقیان علی بن ابیطالب (علیه السلام) فرموده است:
« اِنَ لَیلکَ وَ نَهارَک َلا یَستَوِعیانِ لِجَمیعِ حاجاتِک َفاقسِمُها بَینَ عَمَلِک َوَ راحَتِک
شب و روزت بر آورنده همه نیازهای تو نیست ؛ یعنی آنچه می خواهی انجام دهی در این ظرف شب و روز نمی گنجد و سر ریز می شود ». هر کاری کنی بالاخره برخی آز آن ها جا می ماند و در شب و روزت جا نمی گیرد. حالا که این طور است برنامه ریزی کن برای کارت زمان مناسب و برای فراغت و استراحتت هم زمان مناسب قرار بده.

اگر برنامه ریزی نکنی و کارهایت را در ظرف زمان با پیش بینی و تدبیر انجام ندهی، برخی کارها زمین می ماند که نباید بماند و برخی کارها انجام می شود که در اولویت انجام نیست. حالا چه باید کرد؟
باید برای هر روز هر هفته و هر ماه خود هدف های مشخصی معین کرد. به این صورت که مثلا این هفته یا این ماه می خواهیم دو مرتبه صله ی رحم انجام دهیم، دو بار زیارت حضرت معصومه (علیه السلام) مشرف شویم، می خواهیم دو بار تفرج و گردش داشته باشیم، و...این اهداف را باید اولا به عنوان هدف هایی که باید به آن برسیم و به آن عمل کنیم دسته بندی کنیم سپس با مشورت با اعضای خانواده این ها را در ظرف زمان مناسب بریزیم. (زمان بندی کنیم) این پنجشنبه را برای یک صله ی رحم و پنجشنبه بعد را هم برای صله ی رحم دیگر قرار می دهیم و همین طور سایر آن اهداف را هم در ظرف مناسبی قرار می دهیم. وقتی همه را در ظرف زمان مناسبی گذاشتیم. براساس آن برنامه ریزی زمان مندی که تهیه کرده ایم عمل می کنیم. البته این طور نیست که به هر برنامه صد در صدعمل شود؛ چون ممکن است حوادث غیر قابل پیش بینی اتفاق بیفتد. پس از مدتی عمل به برنامه، مثلا در پایان ماه یا پایان هفته، نقاط ضعف و قوت این برنامه ریزی خود را مشاهده می کنیم که کجا توانسته ایم به آن عمل کنیم و کجا فوق طاقتمان بوده و کجا برنامه فراموشمان شده و عمل نشده است. براساس این نواقص و قوت ها برنامه ی ماه بعدمان را بهبود می بخشیم. اگر هر ماه یک چنین برنامه ای داشته باشیم. آرام آرام از ظرف زمان حداکثر استفاده را خواهیم کرد و دیگر کاری زمین نمی ماند. بنابراین داشتن برنامه موجب استفاده ی بهتر از عمر خواهد بود.
پیغمبر اکرم (صل الله علیه و آله) می فرمایند: «این نفس هایی که می کشی سرمایه توست، مراقب باش که در چه راهی آن را مصرف می کنی ». این «زمان سرمایه ی ماست و در روز قیامت یکی از اولین سوالاتی که از انسان پرسیده می شود این است که عمرت را در چه راهی مصرف کردی.
منبع:
خانواده پویا جلد 10، تدوین معاونت تربیتی – فرهنگی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (قدس سره)، انتشارات موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (قدس سره).




ارسال نظر
:نام
: اي ميل
: سایت
: نظر شما
: کد امنیتی
 



نام شما : ایمیل دوست شما :