به دخت

 




فرزندان و مالکیت

( اموالکم التی جعل الله لکم قیاما ...)
اموال شما که خداوند برای شما وسیله قوام و پایداری ( زندگی ) قرار داده است.
کودکان خیلی زود با مفهوم مالکیت آشنا می شوند. از همان اوایل زندگی بچه ها در بازی با خواهر و برادر و همسالان خود با معنای ( مال من ) و مفهو م اینکه ( دیگران حق تعرض به محدوده و اموال او را ندارند ) مأنوس می گردند. کمی که بزرگتر شدند اعیاد و دید و بازدیدها فرصت خوبی برای گرفتن عیدی ها و هدیه های مختلف است. معمولا والدین هم در همین ارتباط بچه ها را تشویق به پس انداز می کنند، با رفتن به دبستان، بچه ها با پول توی جیبی گرفتن و خرید کردن از بوفه مدرسه یا مغازه سرراه کم کم وارد داد و ستد های مالی کوچک می شوند.

بعد ها در سنین نوجوانی برخی به کار و فعالیت در بازار می پردازند و در جوانی هم که به طور جدی وارد بازار کار می شوند. در این دوران مسائل زیادی هست که یاد گرفتن آن برای فرزندان ما ضروری می باشد.
برخی از این مسائل احکام شرعی مسائل اقتصادی است که والدین باید با توجه به فتاوای مراجع تقلید خود آنها را بشناسند و به فرزندان هم بیاموزند. برخی از این مسائل بدین شرح است:
- اگر فرزند دختر ده ساله یا بزرگتر و پسر پانزده ساله یا بزرگتر از طریق کسب، مالی را بدست آورند پرداخت خمس بر آنها واجب است.
- داد و ستد کودک اگر به طور مستقل - نه از سوی ولی - باشد باطل است خواه هردو طرف معامله کودک باشند یا یک طرف آن.( منظور از بطلان این معامله به این علت است که انجام چنین معامله ای در عرف توسط یک کودک امکان پذیر نیست چون قدرت و اختیار انجام آن را ندارد. اما در معاملات و خریدهای کوچک و عرفی ، معامله کودک جایز است. )
- دادو ستد کودک ممیز در چیزهای کم ارزشی که رسم مردم در آنها معامله با کودکان است، باطل نیست.
- کودک نمی تواند قرض بدهد یا قرض بگیرد، اجاره بدهد یا مالی را ببخشد یا چیزی را عاریه دهد یا امانت بدهد یا امانت بگیرد.
منبع:
اقتصاد در خانواده، طاهره کشوادی، انتشارات حدیث راه عشق.




ارسال نظر
:نام
: اي ميل
: سایت
: نظر شما
: کد امنیتی
 



نام شما : ایمیل دوست شما :