به دخت

 




کیمیای روزه داری

بر سر سفره احسان خدا:

شاید با شکوه ترین لحظه طاعت و بندگی در ماه صیام، هنگامی باشد که بر سر سفره احسان و ضیافت افطار قرار گرفته ایم.

ماه رمضان فقط ریاضت کشیدن و سختی بردن نیست، بلکه لحظات ناب آموختن است. آموزش چگونه زیستن، چگونه بودن، چگونه با شیطان نفس جنگیدن و مهیا شدن برای پرواز به اوج ملکوت.

ماه رمضان، فقط گرسنگی کشیدن نیست، بلکه آموزش چگونه خوردن و آشامیدن و توش و توان گرفتن برای خدمت به خدا و در راه خلق خداست. پس تنها نخوردن کافی نیست، بلکه باید بیاموزی که چه بخوری و چگونه بخوری

بنابراین در لحظات ناب افطار، پس از این که رو به سوی خدا ایستادیم، در پای سفره احسان رزاق بی همتا، او را به خاطر نعمت هایش سپاس گوییم و در حالی که مهار نفس سرکش را در کف اختیار گرفته­ایم، با این ذکر که: "اللهم لک صمنا و علی رزقک أفطرنا و علیک توکلنا انک أنت السمیع العلیم" دست به سوی غذا می بریم

حضرت جواد الائمه(ع) در ذیل دعایی که در اعمال شب اول ماه رمضان بیان شده چنین فرمودند:

بار الها! افطاری از روزی حلالت روزی من فرما...

بار الها! به من غیر از غذای پاکیزه که خبیث و حرام نباشد نخوران و روزی مرا حلالی قرار بده که آلودگی و مریضی در آن دخیل نباشد.

منبع: مفاتیح الجنان، شیخ عباس قمی/ مستدرک الوسائل،ج7،ص445

افطار با خرما

پیامبر اکرم(ص) فرمودند: هرکس با خرمای حلال افطار نماید ثواب نمازش چهارصد برابر می شود.

متخصصان تغذیه توصیه می کنند: شروع افطار با خرما، بدن را آماده دریافت مواد غذایی دیگر می کند. خرما علاوه بر قند طبیعی، سرشار از حیات است و حاوی مواد مغذی و با ارزشی چون آهن و منیزیم است. استفاده از یک لیوان شیر همراه با خرما، کشمش و عسل بسیار مناسب است و می تواند قندی را که بدن لازم دارد از منابع طبیعی دریافت و جبران کند.

منبع: اقبال الاعمال،ج1،ص14/ الفبای تغذیه، دکتر محمود علوی

افطار با شیر

امام صادق(ع) از پدرشان امام باقر(ع) نقل می کنند: امیر المؤمنین(ع) افطار با شیر را مستحب می دانستند.

متخصصان تغذیه درباره مصرف شیر در طول ماه رمضان و افطار با آن می گویند: مصرف کم غذاهای حاوی کلسیم و پتاسیم موجب درد مفاصل و انقباضات عضلانی در طول ماه رمضان می گردد. به همین جهت حتماً روزه خود را با یک مایع ولرم و گرم مانند شیر داغ(به جهت جلوگیری از یبوست)باز نمایید.

منبع: المحاسن،ج2،ص491/ بهداشت و تغذیه در ایران، دکتر عباس شجاعی

افطار با نبات

در روایت آمده است که رسول اکرم(ص) با خرما افطار می کردند و اگر نبات بود با نبات افطار می کردند.

متخصصان تغذیه درباره بازکردن روزه با نبات اینچنین می گویند:

از آنجا که در طول روزه داری، معده خالی است و بدن دچار افت قند خون می شود، بهتر است با نبات افطار کرد که سریع جذب شود.

منبع: مکارم الاخلاق،ص27/ بهداشت و سلامت، دکتر لیلا نبوی

افطار با آب

امام صادق(ع) فرمودند: اگر مردم سحری می خوردند و جز با آب افطار نمی کردند، می توانستند تمام دهر روزه بگیرند.

امام صادق(ع) فرمودند: افطار کردن با آب گناهان قلب را شستشو می دهد.

نظر متخصصان تغذیه درباره افطار با آب: در زمان روزه داری حرکات دودی روده و کلیه کاهش می یابد، که عدم آشامیدن آب و بعضی تغییرات در برنامه غذایی ماه مبارک رمضان گاهی موجب پیدایش یبوست و درد کلیه می شود. برای رفع این مشکل و پیشگیری از آن، استفاده از حداقل 6 لیوان آب در فاصله افطار تا سحر توصیه می گردد.

منبع:من لایحضره الفقیه،ج2،ص136/ اقبال الاعمال،ج1،ص115/ ماهنامه دنیای تغذیه

نکته مهم این که شروع افطار با آب ولرم باشد و با آب سرد افطار نکنید.

نکته قابل توجه در وعده افطار و سحر این است که زیاد چای نخورید؛ زیرا این نوشیدنی به علت مدر بودن،باعث دفع بیشتر آب از بدن می شود و ممکن است بدن شما را به کم آبی مبتلا کند.

تهیه و تنظیم: مریم ستاری

 

1393/5/14

 

 

 




ارسال نظر
:نام
: اي ميل
: سایت
: نظر شما
: کد امنیتی
 



نام شما : ایمیل دوست شما :