به دخت

 




راز حلیم

پيشنهادي که نمي‌توني رد کني:

قديم‌ترها، با آمدن زمستان، كبابي‌ها سردر مغازه‌شان بوقلمون آويزان مي‌كردند و يك گوشتكوب چوبي بزرگ را در معرض نمايش مي‌گذاشتند و اينها نشانه‌اي بود از اينكه صبح‌ها حليمشان آماده است...

پدر من هم روزهاي جمعه براي صبحانه حليم مي‌خريد و تا ما بيدار شويم آن را روي بخاري گرم نگه‌مي‌داشت و در كنار هم آن را مي‌خورديم. درحالي که چندسالي است در هر فصلي حليم پختهشده آماده فروش است.

مقدار کالري

مواد غذايي يادشده در مجموع 2280 كيلوكالري انرژي دارند و در صورت تقسيم اين مقدار حليم ميان 6 نفر، هر يك، 380 كيلوكالري دريافت مي‌كنند بنابراين براي صبحانه يك غذاي كامل محسوب مي‌شود. البته اگر شكر يا كره (به ازاي هر قاشق مرباخوري 45 كيلوكالري) به آن اضافه شود، ميزان كالري دريافتي افزايش پيدا خواهد كرد.

همراه غذا

براي سرو حليم، كمي دارچين و كره آب‌شده كافي است. البته برخي‌ افراد روي حليم كنجد يا پودر نارگيل هم مي‌ريزند كه چون طعم خاصي به آن نمي‌دهند، چندان توصيه نمي‌شود و فقط باعث افزايش كالري دريافتي خواهد شد. به عنوان نوشيدني نيز چاي كمرنگ بهترين گزينه است كه البته مي‌توانيد آن را با كمي نبات هم شيرين كنيد.

مـواد لازم (براي 4 نفر)

گوشت بوقلمون 500 گرم       گندم پوست کنده و خیس خورده 7 لیوان       پیاز خرد شده 1 لیوان

کره 3 قاشق مرباخوری           نمک و دارچین به میزان دلخواه

طـرز تـهـيـه

گوشت بوقلمون را با پياز و 6 ليوان آب روي حرارت بگذاريد تا 3 ساعت بپزد. در قابلمه‌اي ديگر، گندم را با 3 ليتر آب روي حرارت ملايم بگذاريد تا آن هم طي 3 ساعت كاملا پخته شود. هنگام پخت گندم، در قابلمه را نيم باز بگذاريد و اجازه دهيد با حرارت ملايم به تدريج پخته شود. اگر آب گندم در حال پخت كم شد، به آن آب جوش اضافه كنيد. پس از پخت گندم، آن را با گوشتكوب بكوبيد يا در مخلوط‌كن بريزيد. بعد دوباره آن را در قابلمه بريزيد. گوشت را از آب بيرون آوريد و اگر استخوان دارد، استخوان‌ها را جدا كنيد و گوشت را بكوبيد و به گندم كوبيده شده اضافه كنيد و در آن نمك و كمي آب بريزيد. از آنجا كه حليم با شكر سرو مي‌شود، بايد كم‌نمك باشد. اگر حليم شل بود، حرارت را زياد كنيد تا سفت شود و آن را با قاشق چوبي هم بزنيد تا به غلظت مناسب برسد. هنگام سرو به حليم، كره آب‌شده و دارچين بيفزاييد و آن را ميل كنيد. 

8 راز حليم

حليم يكي از غذاهايي است كه در وعده صبحانه سرو مي‌شود اما در ماه رمضان در وعده افطار هم آن را پخته و مي­خورند يا به‌عنوان نذري در روزهاي عاشورا و تاسوعا مي‌پزند. البته بسياري از خانواده‌هاي ايراني ترجيح مي‌دهند حليم را از بيرون بخرند زيرا بافت حليم تهيه‌شده در مغازه‌ها يكنواخت است و كش مي‌آيد و در اصطلاح عاميانه دانه­دانه نيست اما در خانه اگر خوب كوبيده نشود، بافت يكدستي پيدا نخواهد كرد. براي پخت نوع خانگي اين غذا، بايد به چند نكته توجه كرد تا حاصل كار، غذايي خوشمزه باشد:

 

  1. گوشتي كه براي تهيه حليم استفاده مي‌شود، بايد گوشت بوقلمون يا گردن گوسفند باشد. به غير از اين گوشت‌ها، هر گوشتي استفاده شود، طعم مناسبي به اين غذا نمي‌دهد. گاهي به حليم، گوشت مرغ اضافه مي‌شود درصورتي كه با اين كار بوي زحم مرغ در حليم باقي مي‌ماند و آن را بدطعم خواهد كرد.
  2.  از آنجا كه تنها ادويه مصرفي در اين غذا دارچين است، بهتر است گوشت را هم هنگام پخت با دارچين كمي مزه‌دار كنيد تا طعم بهتري در حليم ايجاد شود.
  3.  گندم تنها غله‌اي است كه در اين غذا به كار مي‌رود و بايد پوست‌كنده باشد. دقت كنيد گندمي كه مصرف مي‌شود، تازه باشد و بوي نا ندهد زيرا در اين صورت حليم خوش‌طعم نخواهد شد.
  4.  امروزه حليم پخته‌شده را با دستگاهي به صورت يكنواخت درمي‌آورند در حالي كه حليم بهتر است با گوشتكوب كوبيده و كمي بافت دانه‌دانه آن حفظ شود.
  5. از ريختن عصاره‌هاي آماده گوشت در حليم خودداري كنيد و يادتان باشد غلظت حليم بايد مانند ماست چكيده باشد، نه خيلي رقيق مانند سوپ و نه خيلي غليط مانند گوشت‌كوبيده.
  6.  زمان پخت حليم طولاني است و بهتر است روي حرارت ملايم پخته و دائم هم زده شود تا ته نگيرد. در ضمن، قابلمه مناسب براي پخت اين غذا ديگ مسي است. 
  7. بهتر است در حليم هيچ حبوباتي نريزيد حتي نخود. برخي افراد براي غليظ‌ترشدن حليم در آن نشاسته ذرت يا گندم مي‌ريزند يا به آن آرد نخودچي اضافه مي‌كنند كه اين كار هم توصيه نمي‌شود.
  8.  اگر مي‌خواهيد حليم را با نان ميل كنيد، بهتر است نانتان، نان سنگك باشد و در صورت تمايل به خوردن نوشيدني، بهتر است آن را با چاي نعناع و نبات ميل كنيد تا سنگيني حليم در طول روز شما را آزار ندهد. 

اگر اضافه وزن داريد

به حليم كره و شكر كمي اضافه كنيد و حليم كمتري ميل ‌كنيد تا مقدار كالري‌اي كه دريافت مي‌كنيد، محدود شود. اين اقدام در كنترل وزنتان موثر خواهد بود. 

اگركم‌خون هستيد

به حليم آب قلم اضافه و از گوشت ماهيچه براي تهيه آن استفاده كنيد. گوشت شترمرغ نيز به دليل داشتن آهن فراوان براي افزودن به حليم مناسب است. هرچند از نظر طعم، گوشت گردن گوسفند و بوقلمون بر هر گوشتي در پخت حليم ارجح است.

اگر لاغر هستيد

به اين غذا كمي كنجد و پودر نارگيل بيفزاييد تا مقدار كالري دريافتي‌تان افزايش پيدا كند. كره بيشتري نيز روي آن بريزيد تا در حجم كم مقدار انرژي‌اي كه دريافت مي‌كنيد، افزايش يابد. 

7 هشدار درباره حليم

اين روزها با زياد شدن مشغله‌‌هاي کاري و نداشتن فرصت کافي، بسياري از خانواده‌ها ترجيح مي‌دهند حليم را از بيرون بخرند چون معتقدند براي پخت نوع خانگي اين غذا مدت زمان زيادي لازم است و از طرفي بافت حليم خانگي به خوبي‌ بافت حليم بيرون به اصطلاح كش نمي‌‌آيد...

 گروهي هم حليم‌‌هايي كه به‌صورت پودر بسته‌بندي‌ در بازار عرضه شده است، مي‌خرند. مواداوليه اين حليم‌هاي آماده خشك و پس از كاهش آب، به‌صورت پودر درآمده است. اين حليم‌ها در بسته‌‌بندي‌‌هاي مختلف و با عناوين گوناگون در سوپرمارکت‌‌ها و مغازه‌‌ها به فروش مي‌‌رسد. هنگام خريد حليم يا پودر آماده حليم بايد توجه داشت كه در تهيه آن نكات بهداشتي و سلامت رعايت شده يا نه بنابراين حتما به اين نكته‌ها دقت كنيد:

  1.  ظاهر مغازه، بهداشت كاركنان، داشتن كارت و مجوز بهداشت و...
  2.  حليم نبايد در ظروف يكبار مصرف طلقي ريخته شود زيرا فقط موادغذايي با دماي پايين‌تر از 45-40 درجه را مي‌توان در اين ظرف‌ها ريخت درحالي كه دماي حليم بيش از 45 درجه سانتي‌گراد است. ظروف يکبار مصرف ساخته شده از گرانول پلي‌پروپيلن براي نگهداري موادغذايي داغ مانند آش و حليم بهترين هستند و حتي مي‌توان مواد غذايي با دماي 100 درجه سانتي‌گراد را هم در آنها ريخت. 
  3.  حليم را به مقدار كم بخريد و حتما بلافاصله پس از خريد آن را در ظروف چيني يا شيشه‌اي بريزيد. با اين كار احتمال ايجاد واكنش‌هاي شيميايي بين غذا و ظرف كاهش مي‌يابد.
  4.  هدف از كاهش آب حليم‌هاي آماده در صنعت، كاهش احتمال رشد ميكروب‌هاست بنابراين پس از بازكردن بسته، پودر را كاملا مصرف كنيد و نيمي از آن را براي وعده ديگر نگه‌نداريد زيرا با جذب رطوبت محيط، زمينه براي رشد ميكروب‌‌ها فراهم مي‌شود. 
  5.  اگر پودر آماده حليم، حالت كلوخ و به هم چسبيده دارد، نبايد آن را مصرف كرد زيرا ممكن است اين حالت به دليل كپك‌زدگي باشد و معمولا فقط زماني كه تاريخ انقضاي محصول مي‌گذرد، اين اتفاق مي‌افتد. 
  6.  برخي خانم‌ها با آنكه از پودر آماده حليم استفاده مي‌كنند، مواد اوليه حليم خانگي را نيز به آن اضافه مي‌كنند. اين كار باعث به اصطلاح پر ملات شدن اين غذا مي‌شود. 

7. اگر به فشارخون بالا مبتلا هستيد، در مصرف پودرهاي آماده محتاط باشيد چون سديم طعم‌دهنده منوسديم گلوتامات که به اين پودرها افزوده مي‌شود و نمك اين محصول، براي افراد مبتلا به فشارخون بالا مي‌تواند مضر باشد.

تهیه و تنظیم: مریم ستاری

 

1393/4/23




ارسال نظر
:نام
: اي ميل
: سایت
: نظر شما
: کد امنیتی
 


کلمات کلیدی کالری حلیم , آش حلیم , طرز تهیه حلیم ,


نام شما : ایمیل دوست شما :