به دخت

 




سوپ و اش مخصوص ماه رمضان

حلیم

مواد لازم ( برای 12-10 نفر ) :

مغز ران بی استخوان      یک کیلو

گندم    یک کیلو

پیاز متوسط    4 عدد

کره   100 گرم

آب  5 لیوان

نمک  یک قاشق مربا خوری

شکر و دارچین    به میزان دلخواه

طرز تهیه:

گندم را پاك كرده و از یك روز قبل خیس كنید. گوشت را چند قطعه كرده و با پیاز درسته ، گندم خیس خرده و آب با شعله ملایم بپزید تا آب آن تقریبا به خُردش رود. گوشت ، گندم و پیاز را یك بار چرخ كنید و دوباره به قابلمه ریخته و كره را به آن اضافه كنید. در حین پختن حلیم بایستی مرتب و پیوسته آن را هم بزنید. در حدود 6-5 دقیقه آن را روی حرارت ملایم تفت دهید . روی آن را با شكر و دارچین تزیین كنید.

با گوشت بوقلمون و مرغ هم می توان حلیم پخت.

 

نكات تغذیه ای:

گندم از گروه غلات است.غلات به ویژه غلات سبوس دار دارای خواص زیادی هستند.

فیبر موجود در غلات سبوس دار باعث سلامت بهتر قلب و كاهش بیماری های قلبی می شود كه به دلایل زیر است:

كاهش كلسترول خون  - كاهش فشار خون – كنترل قند خون و كاهش احتمال لخته شدن خون.

همچنین فیبر موجود در سبوس غلات برای پیشگیری از یبوست ، سرطان مثل سرطان روده بزرگ مفیداست.

غلات سبوس دار درای خاصیت ضد انگلی هستند و نیز از بروز حساسیت ها و عدم تحمل غذایی مثل سندرم روده تحریك پذیر، التهاب مفاصل و بیماری های عصبی جلوگیری می كنند.

 


طرز تهیه آش دوغ

مواد لازم برای 6 نفر:
گوشت چرخ کرده=300 گرم
پیاز=2 عدد
آرد برنج=نصف لیوان
تخم مرغ=2 عدد
سبزی(تره،گشنیز و سیر)=1 کیلو
نخود و لوبیای پخته=2 لیوان
برنج=نصف لیوان
دوغ=4 کیلو
روغن،نمک و فلفل=بمیزان لازم
پیاز داغ=2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه:
گوشت را با نمک،فلفل و پیاز مخلوط می کنیم و بشکل قلقلی ریز درمی آوریم. سپس در کمی روغن تفت می دهیم. دوغ را با آرد برنج، برنج و تخم مرغ مخلوط می کنیم و روی اجاق می گذاریم و مرتب هم می زنیم(برای اینکه نبرد).
وقتی مخوط جوش آمد سبزی،پیاز داغ،کوفته ریزه،نخود و لوبیا را (در صورت تمایل)اضافه می کنیم و همراه فلفل فراوان می گذاریم تا آش جا بیفتد. روی آن را با فلفل،روغن و پیاز داغ تزئین می کنیم. این آش را بدون نخود و لوبیا هم می توان پخت ولی در پخت سنتی این غذا بیشتر از نخود به تنهایی استفاده می شود.

 

 

 

سوپ قارچ با سس سفيد

مواد لازم:
قارچ خرد شده=1 ليوان
آرد سفيد=3 قاشق غذاخوري
پياز ريز شده=1 عدد
كره=25 گرم
نمك و فلفل=به مقدار لازم
عصاره مرغ مگي=1 قرص
شير=4 ليوان
خامه زده شده=1 ليوان(در صورت تمايل)

 

 

طرز تهيه:
1. پيازها در كره كمي سرخ كرده تا طلايي رنگ شود.
2. قارچ هاي خرد شده را به همراه ادويه به آن اضافه كرده تا زمانيكه طلايي رنگ شود سپس عصاره مرغ مگي به همراه آرد را به مواد اضافه كرده هم بزنيد.
3. شير را به مواد اضافه كرده و هم بزنيد تا آرد در شير حل شود سپس بگذاريد مواد روي حرارت ملايم بماند تا زمانيكه كمي غليظ شود.
4. در آخر خامه زده شده را به مواد اضافه كرده هم بزنيد.
5. سوپ را در ظرف ريخته روي آن را با قرچ خرد شده كه كمي تفت داده ايد تزئين كنيد.

 

 

سوپ جو

مواد لازم  :
بلغور جو 1 بسته
هویج رنده شده نیم كیلو
شیر   1 الی 2 لیتر
اب مرغ یا اب گوشت به میزان كافی
خامه پاکتی 1 بسته
نمك و فلفل قرمز به میزان كافی
طرز تهیه  :
ابتدا بلغور جو را به مدت 2 ساعت میخیسانیم سپس با اب و هویج رنده شده ان را میجوشانیم دوباره آب مرغ را به ان اضافه مینماییم سپس میگذاریم تا جابیفتد دوباره شیر داغ شده به ان اضافه مینماییم
توجه داشته باشید اگر شیر سرد باشد در غذا بریده بریده میشود وقتی غذا جا افتاد قبل از صرف كردن خامه به ان می افزاییم برای تزیین كمی جعفری روی ان میریزیم   . 

 


آش شله قلم کار

مواد لازم :
نیم کیلو گوشت بدون استخوان
جعفری، گشنیز، اسفناج، تره و کمی شوید سبزی شامل
از هر کدام یک فنجان نخود و لوبیا چیتی
یک فنجان برنج
4
عدد پیاز متوسط
نصف فنجان روغن
به قدر لازم نعناع داغ
به اندازه دلخواه نمک و فلفل
طرز تهیه :
حبوبات را یک روز قبل شسته و خیس کنید . سپس آنها را بپزید. پیاز را خلال کرده و آن را کمی سرخ کنید. گوشت را قطعه قطعه کرده با پیاز کمی تفت دهید و با 3 لیوان آب داغ بگذارید تا کاملاً پخته شود. بعد از پخته شدن گوشت آن را با گوشتکوب خوب بکوبید تا له شود و مجدداً آن را به آش که حبوبات ، نمک و فلفل، برنج و سبزی خرد شده را هم به آن اضافه کرده اید، بیفزایید و مرتب بهم بزنید تا آش ته نگیرد و جا بیفتد . پس از آماده شدن آش، آن را در ظرف بزرگی کشیده و روی آن را با نعناع داغ و پیاز داغ تزئین کنید.

 


سوپ جو با شیر

مواد لازم :
جو پوست كنده : 1 پیمانه‌
گردن و بال مرغ : 4 تا 5 عدد
هویچ نگینی خرد شده : 1 پیمانه‌
ساقه كرفس خرد شده : 1 پیمانه‌
قارچ خرد شده : نصف پیمانه‌
جعفری و دیگر سبزیجات معطر خرد شده : 4 قاشق سوپخوری‌
پیاز متوسط : 1 عدد
شیر : 5/1 لیوان‌
نمك و زردچوبه و فلفل : به مقدار لازم‌
لیمو ترش تازه : 2 تا 3 عدد
سیر خرد شده : 3 تا 4 حبه
طرز تهیه  :
پیاز را ریز خرد كنید و در قابلمه ای بریزید. گردن و بال مرغ را با یك لیتر آب همراه نمک ، زردچوبه و فلفل روی پیاز خرد شده بریزید و بگذارید بپزد.
پس از 15 دقیقه، جوی پوست‌كنده را كه یك ‌ساعت قبل خیس كرده‌اید، داخل قابلمه بریزید و بگذارید تا جو و مرغ خوب بپزند.
سپس سیر ، هویج ، كرفس و قارچ را نیز به آن بیفزایید.
سبزیجات معطر و جعفری خرد شده را نیز پس از پختن هویج و كرفس به آن اضافه كنید و تا 10 دقیقه بگذارید سبزی هم بپزد.
شیر را در ظرف جدایی بریزید و روی حرارت بگذارید تا بجوشد و در آخر به سوپ اضافه كنید. یادتان باشد، اضافه‌كردن شیر سرد یا جوشیدن سوپ با شیر سبب بریدن شیر می‌شود.
غذای شما آماده است. هنگام صرف غذا بهتر است چند قطره آب لیمو‌ ترش در سوپ بچكانید.
نكات تغذیه‌ای :
با سرد شدن تدریجی هوا، یكی از مهمان‌های ناخوانده ی ما سرماخوردگی است. در بسیاری موارد، سرماخوردگی یك بیماری ویروسی است و نیاز به دارویی برای درمان آن نیست، مگر داروهای مسكن.
نوع غذاهای مصرفی بیمار، مهم‌‌ترین عامل در بهبود یا بدتر شدن بیماران است. مصرف مایعات فراوان هنگام سرماخوردگی، به رقیق شدن ترشحات دستگاه تنفس فوقانی و خروج ترشحات كمك می‌كند. بنابراین صرف غذاهای مایع مانند سوپ، كمك مهمی در درمان بیماری‌ها می کند.
یكی دیگر از نكات تغذیه‌ای این سوپ ویتامین C موجود در سبزیجات آن است كه شدت سرماخوردگی را كاهش می‌دهد. برای آن‌كه حرارت زیاد سبب از بین رفتن ویتامین C موجود در سبزی ها نشود، سعی كنید از پخت طولانی‌مدت غذا با حرارت بالا خودداری كنید.
اضافه كردن چند قطره آب لیمو ترش تازه هنگام سرو این سوپ نیز ویتامین C بیشتری به غذای شما می‌افزاید.
یكی از عناصری كه هنگام سرماخوردگی سبب كاهش قدرت ویرس‌ها می‌شود، روی (Zn) است. روی به كاهش علائم سرماخوردگی كمك می‌كند و در قارچ و سبزی پخته شده به صورت قابل جذب و فراوان وجود دارد.
پروتئین حاصل از گوشت مرغ نیز در این غذا به جذب بهتر روی كمك می‌كند.
سیر نیز دارای آهن، روی و آلیسین است كه سبب تقویت سیستم ایمنی و كاهش خطر عفونت‌های ویروسی می‌شود. آلیسین موجود در سیر خواص ضدویروسی دارد و در پیشگیری از سرماخوردگی نیز موثر است.

 

آش رشته

مواد لا زم ( برای 4 نفر ) :
رشته مخصوص آش 400 گرم
سبزی آش ( تره – جعفری – اسفناج – شوید – گشنیز )1 كیلو
نخود و لوبیا و عدس ( مجموﻋﺄ به مقدار مساوی ) 450 گرم
نعناع خشك4 قاشق یا نعناع تازه 200 گرم
پیاز متوسط4 عدد
كشك ساییده غلیظ2 لیوان
آرد 2 قاشق
روغن به میزان لازم
نمك و فلفل به مقدار كافی


طرز تهیه:
حبوبات را از قبل خیس می كنیم. سپس آنها را با پیاز سرخ كرده ( كه ممكن است كمی زردچوبه به آن زده باشیم ) می گذاریم كاﻤﻸ بپزد. بعد سبزی را تمیز و خرد می كنیم و داخل حبوبات پخته شده می ریزیم و می گذاریم سبزی ها هم بپزند. سپس دو قاشق سوپ خوری آرد را در كمی آب سرد حل می كنیم و داخل آش می ریزیم و مرﺘﺒﺄ هم می زنیم. رشته را در آش می ریزیم ومی گذاریم آهسته بپزد، ولی رشته نباید خرد شود. نمك و فلفل و زردچوبه را هم اضافه می كنیم. سعی كنید نمك را با احتیاط در آش بریزید، چون كشك اصولاً شور است. بعد آش را از روی شعله بر می داریم و با كشك مخلوط می كنیم . سپس در سوپخوری می ریزیم و روی آن را با كمی كشك ساده و پیاز سرخ كرده و نعناع داغ ( و در صورت دلخواه سیر داغ ) تزیین می كنیم 

.
نكات مورد توجه :
1)
اگر كشك به آش مي زنيد نمك نريزيد و اگر دوغ مي ريزيد به ميزان لازم نمك بزنيد.
2)
براي خوش رنگ شدن رشته آش، زردچوبه را همراه پياز داغ به آش بيفزاييد.
3)
آشي كه مي خواهيد دوغ بزنيد سفت برداشته و اگر كشك مي زنيد شل تر برداريد.
4)
اگر اسفناج در بازار نيست از برگ چغندر استفاده كنيد.
5)
نعنا داغ را با روغن مايع تهيه نكنيد چون وا مي رود.
6)
براي تهيه كشك زرد، كشك را با زعفران و آب بجوشانيد.
7) تزيين كشك را با كيسه فريزر مثلثي شكل انجام دهيد.
8)
آش را مي توانيد با كشك زرد و سفيد، نعنا داغ و لوبيا چيتي تزيين كنيد.

 

 

شله زرد 

 

 

 

مواد لازم  :

  ۲   پیمانه برنج خیسانده 

۴-۵ پیمانه شکر

یک چهام پیمانه گلاب

به مقدار دلخواه خلال بادام

۵۰ گرم کره

اندکی دارچین ساییده

زعفران ساییده و دم کرده

نمک


روش پخت  :
شله زرد را باید با برنج ایرانی اعلا درست کرد گذشته از عطر و مزه حتی ریخت و قد برنج در کیفیت شله زرد تاثیر دارد برای تهیه شله زرد به مقدار زیاد اندازه های دستور زیر را می توانید در هر رقمی که بخواهید ضرب کنید.

برنج خیسانده را با ۲ لیتر اب و اندکی نمک در دیگ بریزید و روی اتش تیز به جوش بیاورید کف برنج را بگیرید اتش را کم کنید و بگذارید برنج بجوشد تا اب برنج غلیظ شود و دانه های برنج حالت بلوری پیدا کند گاهی هم بزنید تا دیگ ته نگیرد در اغاز جوش اندکی زعفران به برنج بزنید تا در جریان پخت مغز برنج رنگ بگیرد شکر را اضافه کنید و از این پس مرتب هم بزنید. اگر شله سفت شد کمی اب جوش اضافه کنید و هم بزنید توجه داشته باشید که شله زرد پس از سرد شدن سفت تر می شود

مقداری زعفران دم کرده را کم کم به شله اضافه کنید و هم بزنید تا شله به رنگی که می خواهید در اید.سپس گلاب را اضافه کنید و هم بزنید.بعد از ان خلال بادام را اضافه کنید. و هم بزنید.

سفتی شله باید به درجه ای برسد که اگر یک قاشق از ان را روی بشقاب بریزید راه نیفتد. در این هنگام کره را اضافه کنید و هم بزنید سپس در دیگ را ببندید و بگذارید شله حدود ۱ ساعت روی انش بسیار کم بپزد تا دم بکشد و جا بیفتد . بعد ان باز هم بزنید تا ته نگیرد و با قاشق چوبی طوری هم بزنید که دانه های برنج خوب له شود .

شله زرد را در ظرف باز بکشید و بگذارید خنک شود سپس روی ان را با دارچین و خلال بادام و پسته تزییت کنید و در یخچال بگذارید تا سرد شود.

برای ان که رنگ زعفران به جسم برنج برود برنج را یک روز پیش با اندکی زعفران می خیسانند.

مقدار شکر شله زرد را می توان بر حسب ذائقه کم یا زیاد کرد باید در نظر داشت که شله زرد داغ اندکی شیرین تر به نظر می اید

 

 




ارسال نظر
:نام
: اي ميل
: سایت
: نظر شما
: کد امنیتی
 



نام شما : ایمیل دوست شما :